Entingen Katten Dierenpension de Johanneshoeve - Johanneshoeve

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Entingen Katten

Bij het inchecken van uw huisdier dient u het dierenpaspoort te overhandigen. Het paspoort moet tijdens het verblijf altijd bij ons in het pension aanwezig zijn (dit is wettelijk verplicht). De entingen mogen niet ouder zijn dan een jaar, niet jonger dan 2 weken en niet verlopen tijdens het verblijf. Wanneer niet voldaan wordt aan deze eis wordt uw huisdier onder geen enkel beding in ons pension opgenomen. Wanneer u twijfelt of uw huisdier de benodigde nog geldige entingen heeft neemt u dan contact met ons op of met uw dierenarts, zodat zich geen vervelende situaties voordoen.
De door ons verplicht gestelde inentingen zijn: niesziekte en kattenziekte. In de maanden juli en augustus adviseren we een extra enting tegen bordetella. Bordetella bronchiseptica is een extra vaccinatie voor de kat voor de optimale bescherming.

Niesziekte

Niesziekte is een veel voorkomende aandoening bij katten, die we helaas nog regelmatig zien. De verschijnselen die we zien bij katten, aangedaan door niesziekte, zijn: niezen, soms koorts, wondjes in de bek, neusuitvloeiing en bindvliesontsteking van de ogen. Niesziekte wordt veroorzaakt door een complex van virussen en andere ziekteverwekkers. Het calici- en het herpesvirus zijn de bekendste verwekkers van niesziekte. De jaarlijkse vaccinatie tegen niesziekte beschermt voor ongeveer 80% tegen deze virussen. Helaas geeft de vaccinatie dus geen 100% bescherming.
Andere ziekteverwekkers van niesziekte zijn de Chlamydia felis en de bacterie Bordetella bronchiseptica.

Bordetella bronchiseptica

Met name van de laatste, de bacterie Bordetella bronchiseptica, is het belang voorheen onderschat. Onlangs is na onderzoek aangetoond, dat Bordetella bronchiseptica wel degelijk een belangrijke primaire ziekteverwekker is. Tijdens dit nieuwste onderzoek is ook aangetoond dat deze bacterie overdraagbaar is van de kat naar de hond, en omgekeerd! Bij kittens kan de infectie tot een acute en fatale longontsteking leiden. Bij volwassen katten heeft een infectie verschijnselen van niesziekte tot gevolg. Het is moeilijk om door klinische verschijnselen onderscheid te maken tussen de verwekkers van de niesziekte.

Nieuw Vaccin: neusdruppel

Na onderzoek is er een nieuw vaccin ontwikkeld, dat bescherming biedt tegen een infectie met Bordetella bronchiseptica en dus een nog optimalere bescherming tegen niesziekte. Het vaccin wordt via een druppel in de neus toegediend en kan al aan kittens vanaf 4 weken worden gegeven. Na het toedienen van de neusdruppel, zullen de meeste katten gaan niezen. Het niezen zorgt voor een nog betere opname van het vaccin en dus hoeft men zich hierover geen zorgen te maken. De beschermingsduur van de vaccinatie is ten minste 1 jaar.


Wanneer is deze extra vaccinatie nodig?
• Bij katten uit huishoudens met 3 of meer katten
• Katten, die naar een pension gaan
• Katten in catteries of in een asiel
• Katten die kattenshows bezoeken
• Katten die contact hebben met honden, die recent kennelhoest hebben gehad

Vergeet niet uw kat circa 2 dagen voor het verblijf een vlooienbehandeling te geven.
 
Dierenpension Johanneshoeve - 2015
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu